Fogyókúra esetén

1. Az személyre szabott étrendi tanácsadás alkalmával első személyes találkozókor felmérem a tápláltsági állapotot:

1. Ide tartozik a testtömeg és testmagasság mérése, mely alapján meghatározom BMI-t (testtömeg index=tápláltsági állapot). Ez a szám megmutatja, hogy az Ön esetében soványság, normál testsúly, túlsúly, elhízás vagy esetleg egészséget fenyegető mértékű elhízás áll-e fenn.

2. A testzsír mérés bioimpedancia módszerrel és kaliperrel (bőrredő mérés) történik.

3. Megmérem a derék körfogatot. Ebből megállapítható, hogy veszélyeztetett-e az anyagcsere betegségek kialakulására.

4. Megmérem a csípő körfogatot. Ebből a derék/csípő hányados meghatározásakövetkezik,  mely megmutatja az elhízás jellegét (alma vagy körte típusú elhízás) Az alma típusú elhízás az  anyagcsere betegségek kialakulására hajlamosít: szív-, és érrendszeri megbetegedések,  cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, köszvény, stb.)

5. Meghatározom a fogyáshoz javasolt kalóriabevitelt, az ideális testsúlyt.

6. Megbeszéljük a tervezett testsúlyt. Hiszen nem biztos, hogy az ideális testsúlyt szeretné tervezett súlyának.

7. Kiszámítjuk a leadandó testtömeget,

8. és ennek optimális leadási tempóját. (1, 2…15 hónap, stb.)

9. Ezt követően táplálkozási anamnézist veszek fel, mely egy felmérés a táplálkozási szokásokról: mennyiségek, adagok, kedvelt és nem kedvelt élelmiszerek, táplálkozási szokások, étkezések száma, stb. A kérdőív feladata, hogy egy képet adjon táplálkozási szokásairól, a helyes és helytelen, a javítani, avagy korrigálni való táplálkozásról. Sokan ekkor döbbennek rá arra, hogy mit tesznek helytelenül táplálkozásukban valamint, rávilágítok, hogy nem is lesz nehéz régebbi rosszul összeállított étrendjüket megváltoztatni, és az új étrendjüket kialakítani.

A mérések és meghatározások, valamint a táplálkozási anamnézis felvétele kb. egy órát vesz igénybe.

2. A tápláltsági állapot felmérése és a táplálkozási anamnézis alapján a következő alkalomraösszeállítom az étrendi tanácsadásanyagát, melyet személyes találkozón ismertetek az elmélettől a gyakorlati megvalósításig az Ön táplálkozási szokásaihoz legjobban igazodva. Ennek ismertetése mindössze másfél órát vesz igénybe.

3. A konzultáció után étrendi napló sablont küldök Önnek e-mailben. Miután elkezdte diétáját, a kitöltött étrendi/diétás naplóinak visszaküldésével tovább segítem Önt étrendjében, ezen naplók korrigálásával!

Dietetikai szakkonzultáció betegségek esetén

Ön felkereshet dietetikai szakkonzultáció céljából is, különböző betegségek étrendi kezeléseként.

1. Ekkor táplálkozási anamnézist veszek fel, mely egy felmérés a táplálkozási szokásokról: mennyiségek, adagok, kedvelt és nem kedvelt élelmiszerek, táplálkozási szokások, étkezések száma,A kérdőív feladata, hogy egy képet adjon táplálkozási szokásairól. Cél, betegsége diétáját úgy megvalósítani, hogy az meglévő táplálkozási szokásaihoz a lehető legjobban alkalmazkodjon. Minél kevesebb a módosítás, annál könnyebb lesz betegségének étrendi kezelése!

2. Második alkalommal alaposan átbeszéljük betegségét és diétáját vagy étrendi kezelését, kiegészítését. Megemlítem az alapanyagokat, az ételkészítést, diétája szempontjából kedvező vagy esetleg ártó, ezért kerülendő nyersanyagokat, konyhatechnikai eljárásokat, stb. Személyre szóló diétás anyagáról részletes írásos leírást kap.

3. A konzultáció után étrendi napló sablont küldök Önnek e-mailben. Miután elkezdte diétáját,kitöltött étrendi/diétás naplóinak visszaküldésével tovább segítem Önt étrendjében, ezen naplók korrigálásával!

A személyre szabott étrend fontos! Betegsége diétás kezelésével jobban fogja magát érezni, egy kedvezőbb életminőséget érhet el!

Étrendtervezés vagy mintaétrend

A dietetikai szolgáltatások közül Ön konkrét étrendtervezést is kérhet. Ezt a szolgáltatást azoknak ajánlom, akik nem szeretnék a helyes fogyókúra alapjait elsajátítani, vagy nem rendelkeznek az ehhez szükséges idővel és számukra kedvezőbb, ha konkrét étrendet tervezek, melyet aztán csak el kell készíteniük otthon. Igénye szerint, készítek egy és több hetes étlapot is személyre szabottan. A több hetes étlapot eredményesebbnek gondolom, mert a heteket csak forgatni kell, nincs más teendő!

Mit kell tennie? Az emailben elküldött táplálkozási kérdőív alapján személyre szabott, az Ön táplálkozási szokásaihoz igazodva (az Ön által kedvelt ételek és élelmiszerek) elkészítem fogyókúrás étrendjét olyan kalóriamennyiséggel, mellyel Ön veszít a testtömegéből.