pajzsmirigy

A nyakon lévő kb. 25 grammos mirigy létfontosságú hormontermelő szervünk. Az agyból (Hipofízis TSH hormon) érkező parancsra hormonokat bocsájt ki, melyek az energiaháztartást irányítják. A tökéletes teljesítményhez a mirigyeknek jódra van szüksége: belőle állítja elő a T3 és T4 nevű hormonjait. Pajzsmirigy túlműködésben a jód szedése tilos, mert az amúgy is felgyorsult alapanyagcserét tovább fokozza A pajzsmirigy működésének hibáját a pajzsmirigy hormonok és a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) is okozhatja. A pajzsmirigy túlműködésre jellemző a magas T3 és T4 hormon értéke, és az ebből adódó alacsony TSH-szint. Ezt tisztázza az orvos, amikor pajzsmirigy hormonszint vizsgálatot kér.

hyperthyreosis egy olyan autoimmun betegség, mely a pajzsmirigy működését megváltozottá teszi. Mivel a betegség hormonális eredetű, az egész szervezetre kihat, a tünetek szerteágazóak. A pajzsmirigy fokozott hormontermelésének következménye a szervezet anyagcseréjének fokozódása. A betegek testtömege étvágyuk ellenére a fokozott tápanyagégetés miatt csökken. A három tipikus tünet a pajzsmirigy megnagyobbodása, a keringés felgyorsulása miatti szapora szívműködés, és az előre dülledő szem az oftalmopátia. Jellemző a verejtékezés, az emelkedett hőmérséklet, a hasmenés, hajhullás.

A kezelőorvos dönti el, hogy melyik módszert alkalmazza. Ez lehet gyógyszeres kezelés, műtét és az izotóp kezelés. Gyógyszeres kezelés során szívritmus szabályozó-, és a pajzsmirigy hormontermelését csökkentő gyógyszereket szoktak alkalmazni. Az izotóp kezelés során jódizotópot adnak a betegnek, melyet a pajzsmirigy szövete felvesz, majd az elpusztítja annak szövetét, csökkentve ezzel a pajzsmirigy hormon előállítását. Műtéti eljárás során a pajzsmirigy egy bizonyos részét egyszerűen eltávolítják. Az esetek egy részében előfordul, hogy a megmaradt pajzsmirigy nem tud megfelelő mennyiségű hormont termelni és a kialakult alultermelés miatt a beteg tablettás pajzsmirigy hormonpótlásban fog részesülni. A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi.

Az étrendi kezelés feladata, hogy visszaállítsa a lefogyott beteg testtömegét. A hirtelen történő fogyás igen jelentős mértékű lehet. Energiában gazdag étrendet adunk a beteg feltáplálásának érdekében. A betegséghez alacsony káliumszint is járul, melyet szintén az étrenddel korrigálni szükséges. Állandó hasmenés esetén laktózmentes tejtermékek fogyasztása ajánlott, előfordulhat felgyorsult bélmozgás miatti a tejcukor bontás zavara. A pajzsmirigy működését szabályozó béta karotinban és A-vitaminban gazdag étrend javasolt. Az anyagcserét fokozó húsok és húskészítmények csökkentett mennyiségben, a kávé, az erősre főzött fekete tea, a kóla és az energiaitalok és a csípős fűszerek használata tilos! A stresszhelyzetek kerülése javíthat betegsége panaszain!