liszterzekenyseg

A búza, a rozs, az árpa és a zab egyik fontos fehérjéje a glutén. Ha a vékonybél nyálkahártya polipeptidáz termelése örökletesen (genetikailag meghatározott felszívódási zavar) vagy táplálkozási okok miatt hiányzik, a glutén lebontása elmarad, mely a vérben glutén ellen termelődő ellenanyagok jelenléte jellemez. Az immunreakció következtében a bélnyálkahártya hámsejtjei pusztulnak (boholy atrófia), a bélbolyhok lelapulnak, és súlyos felszívódási zavarok jelentkeznek. A betegség kezelése a gluténmentes diéta, melyet egész életen át kell tartani. Megfelelő diétával a nyálkahártya károsodás és a tünetek is megszűnnek.

Fontos különbséget tenni a cöliákia és a búzafehérje által kiváltott allergia között!

Tünetei a hasmenés vagy székrekedés, agyagszerű, fényes zsírszéklet, az étvágytalanság, a fogyás, a hányás, a hasi feszülés, vashiányos anémia, másodlagos laktóz intolerancia, véralvadási zavarok, vitaminhiány, fokozott fogékonyság a fertőzésekre, de a felnőttkorban jelentkező formájánál az emésztőrendszeri tünetek el is maradhatnak.

Diagnózis: Az alultápláltság megállapításán kívül ki kell mutatni a cöliákia specifikus ellenanyagokat a vérből végzett, ún. szerológiai vizsgálatokkal. A vékonybélből történő biopsziával (mintavétellel) igazolni kell a vékonybél bolyhok károsodását, megfogyatkozását. Ezek megléte esetén, a gluténmentes diéta hatására történő javulást.

Kezelése

Az étrendből el kell hagynia búza, árpa, zab rozs eredetű termékeket. Ide tartozik a tritikale, a kamut, a tönkölybúza, a belőlük készült darák, korpák és olajak, a búza tartalmú szójaszósz, a maláta, a malátakávé, a sör és a whisky, a vodka, a gabonapálinkák. A köles és a hajdina nem tartalmaz glutént, de feldolgozásuk során rendszerint szennyeződnek vele, így a diétában csak akkor alkalmazható, ha bizonyítottan nagyfokú tisztaságúnak felelnek meg, a gyártó garantálja a gluténtól való mentességet.

Rejtett formában is tartalmazhatnak élelmiszerek glutént!

Levesporok, öntetporok, pudingporok, mirelit hasábburgonya, szárított zöldségkeverékek, ételízesítők, konzervek, joghurtok, kefirek, tejfölök, gyógyszerek, húskészítmények, gyógyszerek, sütőpor, kávé, pótkávé, ketchup, instant kakaó.

A glutén tartalmú élelmiszereket akkor sem szabad fogyasztani, ha a gyártó a csomagoláson a glutént csak nyomokban megtalálhatóként jelöli. Glutén mentességet az áthúzott búzakalász jelöli, vagy keressük a terméken a feliratot: „gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják”

pékipari termékek közül fogyasztható a kukorica, a rizs-, a köles-, a hajdina-, a sárgaborsó- és a szójaliszt. Keményítők közül a kukoricakeményítő és a burgonyakeményítő. Vásárolhatunk kenyérporokat is, valamint kész gluténmentes kenyeret is. A kenyérporokból készíthetünk galuskát és palacsintát is.

húsipar készítmények közül állományjavítóként és állománymódosítóként glutént adhatnak az élelmiszerekhez, ezért az OÉTI által kiadott lista használható megfelelő információként.

Tejtermékek közül az ízesített joghurt csak akkor fogyasztható, ha a gyártó a mentességet feltünteti. A sajtok közül a holland sajtok glutént tartalmaznak.

zöldségek közül a gyorsfagyasztott burgonya glutént tartalmazhat. A gyümölcsök közül pedig az import zöldalma, mely glutén tartalmú bevonatot tartalmaz.

A feldolgozott fűszerkészítmények tartalmazhatnak glutént. Az egy éves korig adható bébiételek mind gluténtól mentesek, kivéve az, melyen feltüntetik összetevőként.

A biztonságos eligazodásban segít a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank (1088 Budapest, Szentkirályi utca 14. Tel.: 06 1 486-4826), melynek adatai évenkénti frissítés alatt álnak. Kiadványaikat postai utánvéttel megrendelhetik.