irrabilis

Tápcsatornánk a szájnyílástól a végbélig az emésztés és a felszívódás helyszíne. A táplálék először a szájból eljut az izmos nyelőcsövön keresztül perisztaltikus – tovább juttató mozgással a gyomorba, majd a vékonybélbe, ezután a vastagbélbe kerül az emésztett és emésztetlen táplálék. A továbbító mozgás ritmusos izom összehúzódások által jön létre.Irritábilis bélszindrómában sokkal intenzívebbek és hosszabban tartóak lehetnek ezek az izom összehúzódások, melyet a görcsös összehúzódás kísér, puffadással és bélgázzal létrejövő olykor hasmenéses állapot. Jellemző viszont ennek épp az ellenkezője, amikor a bélműködés lelassul és így a széklet ürítése jelent gondot.

Panaszok, tünetek

 • Kellőképpen nem körülhatárolható hasi fájdalom.
 • Zavaró teltség érzés.
 • Puffadás,  a betegek a hasat felfújtnak és keménynek érzik, szelek gyakran távoznak.
 • Jellemző a hasmenés, a gyakori székelés és a székrekedés váltakozása.
 • Stresszhelyzet utáni gyakori hasmenéses állapot.
 • Hullámzó lefolyású krónikus betegség.

Teendőink, ha a fenti tüneteket észleljük:

 • Fertőzéses bélbetegségek kizárása.
 • Gyulladásos bélbetegségek kizárása: Colitis Ulcerosa és Crohn-betegség.
 • Amennyiben a panaszok csak esetlegesek, a szervezet bizonyos élelmiszerre vagy pszichoszociális stresszhelyzetre adott válaszreakciójának tekinthetők, és a szervezet azon képességével függnek össze, ahogy e behatásokat feldolgozza. A panaszok állandósulása esetén el kell dönteni, hogy kellőképpen úrrá tudok-e lenni a nehézségeimen, vagy segítségre van szükségem a problémák feldolgozásában.Dietetikai segítség a hasmenés és a székrekedés étrendi kezelésében, valamint:
 • Késői típusú táplálékallergia vagy intolerancia keresése. Elképzelhető, hogy a háttérben egy vagy több olyan élelmiszer van, melyet a szervezet nem tolerál. Ezek kimutathatók gyorsteszttel. Jelentkezzen be és végeztesse el most! 46 élelmiszerre 45 perc alatt!

Étel intolerancia (vagy késői típusú táplálékallergia) fennállásának keresése, megállapításaegy csepp vérből!irrabilis2

Ha olyankrónikussávált tünetei vannak, mint az álmatlanság, rendszeres fejfájás, puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, székrekedés, bőrproblémák, ekcéma, akkor indokolt a teszt elvégzése. Az azonnali típusú (IgE) allergiával szembenélelmiszer specifikus IgG antitest kimutatást, – ma Magyarországon egyedülálló lehetőségként – 46 élelmiszerre adott immunválaszt vizsgál.

A reakciót kiváltó élelmiszer elhagyásával a tünetek a legtöbb esetben elmúlnak, majd az adott élelmiszer az étrendbe egy idő múlva (egyénileg meghatározott) fokozatosan visszailleszthető.

Megelőzés

Figyelje meg, mikor lépnek fel panaszai. Ha bizonyos ételek váltják ki, kerülje azokat (pl: hagyma, hüvelyesek, káposztafélék). Ugyanez érvényes a szénsavas italokra. Fektessen hangsúlyt a rostdús (de durva rostoktól mentes) vegyes táplálkozásra. Ha lassan eszik, kevesebb levegőt nyel. Ugyanilyen fontos a rendszeres WC-re járás.  Sose nyomja el székelési ingerét, hanem végezze el dolgát akkor, amikor „kell” – akkor is, ha fontos munkát kell félbeszakítania. Egészsége a kötelesség teljesítésénél is fontosabb!

Kezelés

 • Gyógyszeres kezelés nem szükséges. Tartós puffadás esetén puffadást csökkentő szerekkel lehet próbálkozni. Az enzimekkel kombinált emésztést elősegítő szerek igazából látszatszerek, drágák és hatástalanok.
 • Étrendi kezelés (hasmenés, székrekedés)

Puffadás és hasgörcsök elleni teák

köménymagtea

Elkészítése: Törjön össze egy teáskanálnyi köménymagot közvetlenül felhasználás előtt. Öntse fel egy csésze forró vízzel, fedje le, majd 15 perc múlva szűrje le. Igyon belőle naponta 2-4 alkalommal étkezések között frissen készített, meleg teát.

kamillatea

Elkészítése: Öntsön fel egy evőkanálnyi kamillát egy csésze forró vízzel. hagyja 10 percig állni lefedve, szűrje le. Igyon naponta 3-4-szer étkezések között a frissen elkészített tából.

Jó hatású még a cickafark tea, a bormenta és a mezei macskagyökér tea is.