crohnA CROHN BETEGEK TÖBB MINT KÉTHARMADA NORMÁLIS ÉLETET TUD FOLYTATNI!

Crohn betegség egy gyulladásos bélbetegség. A bélnyálkahártyát és a bélfal mélyebb rétegeit is érinti. A gyulladás szakaszos formában (egészséges és ép szakaszok váltakozása) az egész tápcsatornában kialakulhat a szájnyílástól a végbélnyílásig, de leggyakrabban a vékony-, és vastagbél szakaszok érintettek. Korokozó nem mutatható ki. Az idült gyulladás következtében heg-, és sipolyképződés, a bélen képződött repedés gyakori szövődmények.

Kialakulásának okai

 • Kialakulásának oka pontosan nem ismert. Genetikailag meghatározott fogékonyság megfigyelhető a kialakulásában, jellemző a családi halmozottság. Előfordulásban szerepet játszhat az, hogy a szervezet nem ismeri fel a bélben élő baktériumokat és ellenük védekező folyamatokat indít be (autoimmun folyamat).
 • Pszichoszociális stresszhatásokkal való összefüggése valószínű.
 • Allergiás hajlam és a magas cukortartalmú és a finomított szénhidrátokban gazdag étrend, az édesség fogyasztás, a hidrogénezet zsírok túlzott fogyasztása valamint az alacsony rostbevitel szintén, valamint a dohányzás.

A betegség többnyire fiatal felnőtt korban kezdődik, nők és férfiak közt ugyanolyan gyakoriságú.

Tünetek

A tünetek lassan alakulnak ki, tartós panaszokkal. Jellemző az étkezés utáni fokozódó fájdalom a has jobb oldalán. Gyakori tünet a fájdalmas, görccsel járó hasmenés.

A betegségben nem kizárólag bélben jelentkező tünetek lehetnek:

 • A felszívódási zavar – vérszegénység, fogyás, elektrolit zavarok
 • izületi panaszok, gyulladások
 • bőrelváltozások (erythema nodosum)
 • szemtünetek (uveitis, epsicleritis)

A diagnózis felállítása(mindig az orvos feladata)

 • Végbélvizsgálat: a tapintható eltérések felmérésére használja az orvos.
 • Hasi ultrahang vizsgálat: a bélfal vastagságáról és a vastagbél elhelyezkedéséről ad információt.
 • Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés): a vastagbél nyálkahártya vizsgálatra szolgáló módszer. A Colitis Ulcerosától való elkülönítés megállapítható, ha a gyulladás láthatóan mélyebb rétegeket is érint. A kolonoszkópos vizsgálat étrendi előkészítést igényel, mely egy 2-3 napos salakanyag szegény diétát jelent. A vizsgálat napján bőséges folyadékfogyasztás javasolt. A vizsgálatot a betegség aktív (gyulladásos) szakaszában nem végzik el, mert a beöntés a beteg állapotán jelentősen ronthat.

Kezelés

Minél hamarabb felfedezik, annál eredményesebb a kezelés. Az orvosnál tisztáznia kell a betegség kiterjedését és az esetleges szövődményeket. Ehhez az egész tápcsatornát át kell vizsgálni.

Gyógyszeres kezelés során alkalmazzák:

 • gyulladáscsökkentőket, ilyen a szulfaszalazin (5-ASA) származékok, melyet tablettában és kúpban is adhatnak, szedésüknél megfelelő mennyiségű folsav bevitelről gondoskodni kell. A kortikoszteroid készítmények szedése mellett kalciumban gazdag étrendet biztosítunk. A szteriodok mellékhatásaik miatt tartósan nem adhatók.
 • Az immunrendszerre ható gyógyszereket, melyek a gyulladást fenntartó immunológiai folyamatokat gátolják.
 • Biológiai szereket kizárólag kórházakban, infúzióban adják súlyos bélgyulladás, sipolyok, végbél melletti erős gyulladáskor, gyógyszeres kezelés hatástalansága esetén.
 • Antibiotikumok: a Crohn betegségben a bélbaktériumok kiváltó szerepe jellemző, így gyakran alkalmazzák az antibiotikumokat.

Műtét

A műtétet akkor hajtanak végre, ha bélelzáródás, az életet veszélyeztető vagy nehezítő sipolyok, erős vérzés áll fenn. Ebbe a betegségben a bélszakasz eltávolítása nem hoz végleges gyógyulást, hiszen a gyulladás a tápcsatorna bármelyik szakaszán létrejöhet.

Kiegészítő kezelés

A tápanyagok a vékonybélből szívódnak fel. A Crohn betegek vékonybél érintettsége következtében előfordulhat felszívódási zavar. Az iható rostmentes gyári tápszerek jól alkalmazhatók a leromlott állapotú betegeknél. Ezek a tápszerek bontott állapotú tápanyagokat tartalmaznak vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt, melyek a vékonybélből teljesen felszívódnak.  Hatására a hasmenés és a láz csökken a vérkép javul, biztosítható a megfelelő tápanyag ellátást.

A vashiány kezelésére gyógyszeres vaskezelésre kerülhet sor. A vashiány kialakulhat a felszívódási zavar és a vérzés miatt is. Vastabletta szedését kizárólag orvosi utasításra tegye! A vas legjobb forrásai a húsok, éppen ezért a betegség jobb szakaszában a betegek feltáplálására fontos táplálékul szolgál. A zsírszegény húsok a gyulladásos bélbetegek alapvető tápláléka.

A felszívódási zavar következménye kalciumhiány is lehet.

A vékonybél utolsó szakaszából szívódik fel a B-12 vitamin, mely, a betegség szempontjából ha érintett,  B12-vitamin hiányt okozhat. Szerepe a fehérjék épülésében, a lábadozásban, a vérszegénység kezelésében van, valamint  roboráló hatású. Kizárólag állati eredetű táplálékokban található meg.

probiotikumok a normál bélflóra kialakítása miatt fontosak. Használatuk kúraszerűen ajánlott. Bevitelükről gondoskodhatunk magas csíraszámú készítményekkel.