hatekonyfogyokura

A hatékonynak minősülő fogyókúra csökkentett energiatartalmú, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiamennyiséget fogyasztunk el élelmiszerekkel, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van.Ha a szervezet nem kap annyi energiát a bevitt táplálékokból, mint amennyit felhasznál, akkor a hiányzó energiát a zsírraktárakból fedezi. Hogyan

valósítjuk meg a csökkentett energiabevitelt? Csökkentjük a zsír-, és olaj bevitelét, a cukrok fogyasztását mellőzzük, de az összetett szénhidrátokat is korlátozzuk, mindamellett, hogy az utóbbiak képviselik a táplálkozásunk alapját, nem hagyhatjuk el étrendünkből őket!

A fogyókúra során az energiabevitelt egyénre szabottan kell megállapítani. Ehhez meg kell határozni az egyén alapanyagcseréjét, figyelembe kell venni a munka jellegét: ülőmunka, könnyű fizikai munka, nehéz fizikai munka, valamint azt, hogy valaki sportol-e rendszeresen vagy sem. Ezek mind befolyásolják, mennyit ehetünk a fogyásunk érdekében.

 

Ne akarjunk gyorsan fogyni!

Az évek alatt felszedett kilóktól ne várjuk, hogy gyors ütemben megszabadulhatunk. Gyorsan lehet fogyni! Minden olyan divat diéta, valamint gyors fogyást ígérő fogyókúra után tapasztalható lesz a visszahízás, talán még több jön vissza, mint amennyiről indultunk. Ismerős a jójó effektus? Gyors fogyással szervezetünk víztereit és az izomszövetet csökkentjük. A valódi, zsírszövetből történő fogyás lassú ütemben történhet csak. A fogyás ideális üteme havi kb. 2 kg. Ezzel elérhetjük a valódi zsírszövetből történő fogyást, a nyugalmi anyagcsere kisebb mértékben lassul, így a fogyás tartóssá válik.

Előfordul, hogy olyan diétát alkalmazunk, mely az alapanyagcsere szükségletünk alatti kalóriabevitelt ad (pl.800 kcal-ás étrend) Ez hosszú távon káros. Ekkor történik az a jelenség, amikor a normál kalóriabevitelünkkel folyamatosan hízást tapasztalunk.

 

A helyes fogyókúra során se mindenkinél úgy mennek le a kilók, ahogy azt szeretné. Miután felkerestünk egy dietetikust, aki kikérdezte a táplálkozási szokásainkat, felmérte a tápláltsági állapotunkat, megtanított minket a helyes étrendünk kialakítására, vagy esetleg mintaétrendet adott számunkra elkezdjük otthon a fogyókúránkat.  Nem helyes, ha az első két hétben mérlegre állnunk! Legyünk türelmesek, a fogyás nem azonnal indul be! Sőt előfordulhatnak „plató” időszakok is, amikor megáll a fogyás, pedig minden szabályt betartunk. Legyünk türelmesek, folytassuk a már bevált étrendet, hiszen a szervezetünk „csak” jól működik és dinamikus egyensúlyra törekszik, védekezik és lassítani szeretné a fogyást. Ez egy természetes folyamat.

A fogyást mozgással fokozhatjuk, mellyel az izomvesztés mértéke is csökken.

Az ideális, megfelelően jól összeállított fogyókúra során kifejezett éhségérzet nem jelentkezhet! Tilos a koplalás!

 

Az étkezések száma

Fogyókúra során fontos feladatunk, hogy az elfogyasztott táplálék ne elsősorban a zsírszövetben raktározódjon, mivel azt szeretnénk csökkenteni. A MIT, a HOGYAN fontosságán kívül a MIKOR is épp olyan célravezető lesz a fogyás érdekében! Az egyenletes tápanyagbevitellel a szervezet felhasznál, ez pedig napi legalább ötszöri étkezést jelent!

 

Az alapanyagok

A fogyókúra során a jóllakás és fogyás érdekében, melyet együtt elérhetünk, nem mindegy hogyan válogatjuk össze élelmiszereinket. Az energiában magas, de alacsony tápértékű élelmiszereket mellőzzük, gondoskodunk a tápanyagok megfelelő formájú és mennyiségű beviteléről: zsírok, szénhidrátok, fehérjék, a rostban gazdagon táplálkozásról, így meglátjuk könnyedén fogunk majd fogyni! Kérje segítségem akár most!