Az epehólyag és az epeutak megbetegedései
Az epehólyag lúdtojás nagyságú, vékony falú tömlő, mely a máj által termelt epét tárolja. Az epefolyadéknak fontos zsírbontó feladata van. Étkezések között vagy éhezéskor az epehólyag telítődik, étkezéskor az epehólyag ürül. Éppen ezért az epehólyag ultrahangos vizsgálata előtt lehetőleg ne fogyasszunk ételt! Ha ritkán vagy rendszertelenül eszünk, az epefolyadék besűrűsödik a hólyagban, nő a koleszterin aránya, koleszterin kristályok csapódnak ki, amely kőképződés megindulását eredményezheti. A rendszeres epehólyag ürülése miatt fontos, hogy az epebetegek többször kisebb mennyiséget egyenek.
A hazai táplálkozási szokások kedveznek az epebetegségeknek, jellemző az epekövesség, epehólyag vagy epeút gyulladás. Ilyen a magas zsír, cukor és koleszterinfogyasztás, az erős fűszerek használata, az alacsony zöldségfogyasztás, a fehér pékáruk fogyasztása, teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása helyett.
Kőképződés veszélye fennállhat:
- Családi halmozódás esetén.
- Zsírban, koleszterinben gazdag táplálkozás során.
- Hosszú étkezési szünetek, rendszertelen evés, koplalás folyamán.
- Az egyszerű cukrok fogyasztása növeli az epehólyagban a koleszterin koncentrációt, valamint gyors inzulinválaszt okoz, ami a májban fokozza a koleszterin szintézist.
- Rostszegény táplálkozás esetén.
- A stresszes állapotok befolyásolják az epekiválasztást, fokozzák a kőképződés esélyét.
A rostban gazdag étrend az epebetegek nagy részének gondot okoz, mégis emelni szükséges bevitelüket az étrendben, mert az epekőképződés megelőzésében jelentős szerepük van. A durva rostok bevitelét korlátozzuk, de a pektinben gazdag élelmiszerek fogyasztását emeljük! Ezek a rostok nagy része nem okoz panaszokat. A rostok a koleszterin ürülését elősegítik, a felszívódásukat gátolják, szabályozzák az egészséges bélműködést, ami egyébként is gondot jelent sok epebetegeknek.
Az epekőképződés kockázata csökkenthető, valamint a „néma kövek” nyugalomban tarthatók egy megfelelően összeállított étrenddel!
A görccsel járó epekőroham étrendi kezelése során a normál emésztési folyamatokat kell helyreállítani, az emésztőrendszert tehermentesíteni, a folyadék-, és ásványi anyag szükségletet fedezni. Ilyenkor fokozatosan bővített étrend biztosítása szükséges, mely kb. egy hétig tart.
Az epebetegségek krónikus formájának kezelése
Ez egy olyan étrend, mely lehetővé teszi az epekőrohamok és a heveny gyulladások elkerülését.
Alapelvei
- Rendszeres, gyakori kis mennyiségű étkezés.
- A mértéktartó fűszerezés.
- Zsírszegénység az alapanyagokban és a konyhatechnológiai eljárásokban.
- A hozzáadott cukor kerülése.
- A székrekedés kialakulásának megakadályozása helyes étrenddel
- Az egyéni tűrőképesség figyelembe vétele az étrend összeállításánál.