meno1meno2

A menopauza természetes esemény, ami minden nő életében bekövetkezik. A kifejezés a szabályos havi vérzés végleges megszűnését jelenti. Tényként csak akkor beszélhetünk róla, amikor már 12 hónapig nem volt havi vérzés. A menopauza kb. 50 éves korban következik be, de megjelenhet akár tíz évvel korábban is. Legáltalánosabban 45-55 éves Korra tehető kezdődik, átlagos időtartama 5-7 év. A menopauza oka a petefészek ösztrogén termelésének csökkenése. Ez az állapot számtalan kellemetlen tünettel járhat, sokszor kedvezőtlen életminőségbeli változást jelent a hölgyek számára. Gyakori a felfázás és a hólyaghurut. A hólyag és méhsüllyedés következtében a hólyag nem tud teljesen kiürülni és visszamaradó, pangó vizelet hajlamosít a fertőzésre. Ösztrogén hiány következtében a normál hüvely flóra károsodik, kórokozok jelenhetnek meg. Ösztrogén pótlása után visszaáll az eredeti lactobactok (tejsav baktériumok) által kialakított hüvely flóra és csökken a fertőzés lehetősége. Probiotikumokat tartalmazó étrendkiegészítő készítmények használata javasolható.

A korai tünetek legtöbbször már hónapokkal a menopausa előtt jelentkeznek. A legjellegzetesebb panaszok a hőhullám, az éjszakai izzadás, az álmatlanság, az ingerlékenység, a szívdobogásérzet, azizületi és izomfájdalmak, a depresszió, a szorongás, és az önértékelés zavarai.

A menopauza bekövetkezése után nő a csontritkulás kialakulásának esélye. Idősebb kori ösztrogénhiány nagyban hozzájárul a csontritkulás betegséghez, hiszen az ösztrogén segíti a kalcium beépülését a csontokba, amely a még ösztrogént termelő hölgyek szervezetét védi.

Mit tehetünk a csontritkulás ellen? Kiemelten oda kell figyelni a táplálkozásra, kálciumban gazdag ételeket kell fogyasztani a megfelelő D-vitamin bevitellel együtt. Ebben az időszakban a napi kálcium bevitel legyen 1500mg.

Kálcium tartalmak:

Sajtok: 600 mg kalcium/10 dkg
Mák: 900mg kalcium/10 dkg
Petrezselyemzöld: 250mg/10 dkg
Szója: 200 mg /10 dkg
Banán: 110 mg /10dkg
Brokkoli: 105 mg /10dkg
Búzakorpa: 100mg/10 dkg

D-vitamint tartalmaz: a tengeri halak, a tojás, a máj.

Továbbá fontos a megfelelő kalcium/foszfor arány is. Kerüljük a magas foszfor tartalmú élelmiszereket, mert ezek magas arányú jelenléte csökkenti a kalcium hatását.

Javasolt vitamin és ásványi anyagok:

Húgyúti gyulladásra: antioxidánsok javasoltak, elsősorban a bogyós gyümölcsök. Ezek gátolják a húgyutak falán a baktériumok megtapadását. Egyik jó terápiás lehetőség lehet a tőzegáfonya.

Haj, bőr, köröm: B-vitamin csoport: tej, sajt, tojás sárgája, gabonafélék csírája, teljeskiőrlésű gabonák, brokkoli, szója, máj, póréhagyma, pulykahús, szárított gomba. Béta karotin: a sárga, mélysárga, piros, zöld színű zöldségekben, gyümölcsökben. Sütőtök, paprika, kaliforniai paprika, paradicsom, spenót.

Késői szövődmények:

  •  Késői szövődmény lehet hormonpótlás hiányában a csontritkulás.
  • A menopauza ösztrogénhiányos állapota kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. infarktus) kialakulásában is.

meno3   

A hízás

Különösen a változókor kezdetén sok nő kénytelen szembesülni a mindaddig ismeretlen súlyproblémákkal. A lassú, de egyre fokozódó súlygyarapodásnak egyik oka, hogy az életkor előrehaladásával párhuzamosan csökken a szervezet energiaszükséglete. Azaz kevesebb táplálékra van szüksége szervezetünknek ahhoz, hogy tartsa a megszokott testsúlyt, így hízhatunk, ha csak ugyanannyit eszünk, mint azelőtt. A menstruáció ritkulásával elvesztik az egyik jelentős energiafogyasztójukat. A menses napjai alatt napi 500 kcal-val ehetünk többet, ez egy tányér (normál tápanyag tartalmú) ebéd, melyből jóllakhatunk.

Célszerű bevezetni az energiaszegény étrendet, melyben figyelembe vesszük a szív-érrendszeri betegségek megelőzését, a csontritkulás megelőzését, valamint a rákbetegségek megelőzését, így az étrend: zsírban szegény, legtöbbször hozzáadott cukortól mentes, rostban, tejtermékben gazdag, ahol az étrend gerincét a teljes kiőrlésű gabonák, a magas rosttartalmú antioxidáns hatású zöldségek, gyümölcsök, a zsírszegényen elkészített főzelékek, és a zsírszegény húsok adják.

A túlzott energiabevitel többféle daganat rizikófaktora. Pl.: emlő-, méhdaganat, prosztata. A zsírdús táplálkozás és az emlődaganat között egyértelmű összefüggést találtak. A telített zsírsavakat tartalmazó állati eredetű zsírok növelik elsősorban a kockázatot, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a többszörösen telítetlen zsírsavak védő hatásúak a daganat kialakulással szemben. Omega-6 zsírsavak forrása a napraforgó olaj, omega-9 zsírsavak forrása az olíva olaj, omega-3 zsírsavakat pedig tengeri halak, repce, lenmagolaj, tengeri halak olajából vehetünk magunkhoz.

Ételkészítésnél bánjunk csínján az olajok használatával, mert kedvező hatásuk mellett ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint az állati eredetű zsiradékok. Különbség a zsírsav összetételben és a koleszterinmentességben van, nem az energiabevitelükben.

Rostok: A gyomorban megfelelő folyadékfogyasztás mellett jóllakottság érzést biztosítanak, energiatartalmuk csekély. Szerepük a vastag és végbélrák kialakulásának megelőzésében fontos, mivel a bélcsatornában képződött karcinogén (rákkeltő) anyagokat kötik meg, nagy vízmegkötő képességüknek köszönhetően a béltartalom térfogatát megnövelik, ezáltal csökken a széklet tranzitideje, mely rendezheti a székrekedéses problémákat. A karcinogén anyagokon kívül megkötik a zsírok és a cukrok egy részét, ezért nem fog felszívódni a bélből a keringésbe, hanem a szervezetből kiürül. A zsírszegény étrend és a fogyókúra részét is képviselik. A rostok a hasznos bélbaktériumok kizárólagos tápanyagai, belőlük a baktériumok vitaminokat és a bélnyálkahártyát tápláló rákellenes anyagokat termelnek. Jelenlétük ezért is, valamint az immunrendszer erősítése, a normál bélflóra miatt is fontos. Amennyiben megfelelő mennyiségben el tudnak szaporodni a bélben, csökkentik annak pH-értékékét, savasabb közeget teremtve, gátolják a gombák, a baktériumok elszaporodását.

Rostforrások: zöldségek és gyümölcsök elsősorban nyers formában héjukkal együtt, a csírák, a korpák, a teljes kiőrlésű liszt és a belőle készült kenyerek, pékáruk.

A szója és a menopauza

A menopauza kellemetlen tünetei jóval kisebb mértékű az ázsiai nők körében, mint a nyugati nők életében.

Bár nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a szója gazdag fehérjeforrás, hasznos zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat tartalmaz. Kiemelkedően magas kálcium tartalommal rendelkezik A szójabab kivételes tápértékkel és gyógyhatással bír. Daganatellenes fitokémiai anyagokat is tartalmaz. A fitoösztrogének hasonló szerkezettel rendelkeznek, mint a női petefészek által termelt ösztrogén. Hormonterápia helyett lehet alternatív megoldás. Erről kérdezze ki kezelőorvosa véleményét! Ösztrogénpótlásra használjunk szójalisztet, igyunk szójatejet és fogyasszunk tofut legalább hetente egyszer.

meno4

 

Ha szeretne személyre szabott tanácsot kapni étrendje összeállításával kapcsolatban kérem, jelentkezzen be!
Tel.: 30 825 90 69
Várom Önt rendelésemen Budapesten és Balatonfüreden, amennyiben elfoglalt, vagy távolabbi a lakóhellyel rendelkezik,
választhatja az Online konzultációt is!